TOM nahrbtnik

Šolsko leto 2023/2024

V šolskem letu 2023/2024 smo se ponovno prijavili k sodelovanju vseslovenski akciji TOM potuje, otroke obiskuje, v okviru katere bomo gostili TOM nahrbtnik v času od 22. 1. – 2. 2. 2024. V akciji bodo ponovno sodelovali učenci od 4. do 9. razreda.

Publikacija “KAJ SI MLADI ŽELIJO, DA BI ODRASLI VEDELI O NJIH?”

V šolskem letu 2022/2023 je naša šola sodelovala v akciji TOM potuje, otroke obiskuje, v kateri je 7 dni gostila nahrbtnik TOM telefona in v razredih od 4. do razreda izvedla delavnico o TOM telefonu in pomenu pogovora. Razredniki so na delavnici učence povprašali tudi, o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Svoja vprašanja, strahove, težave so zapisali na listek ter ga anonimno oddali v škatlico. Vse anonimno podane zapise otrok so zbrali in analizirali na TOM telefonu. Prejeli so več kot 10 000 anonimnih zapisov otrok in mladostnikov, na podlagi katerih so izdali publikacijo “Kaj si mladi željo, da bi odrasli vedeli o njih?”

Vabimo vse odrasle, da si v publikaciji preberete, kaj nam otroci želijo sporočiti in katere so tiste teme, s katerimi še vedno ostajajo sami. Prav tako vabimo mlade, da skozi publikacijo začutite, da v stiski niste sami in da si mnogo mladih zastavlja podobna vprašanja.

Publikacijo lahko preberete tukaj.

Šolsko leto 2022/2023

V šolskem letu 2022/2023 smo se pridružili vseslovenski akciji “TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE”, ki kot del programa TOM telefon® poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Z akcijo, ki se pričela 17. 5. 2022, obeležujemo mednarodni dan otroških telefonov. Namen akcije je predaja sporočila, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor. V ta namen TOM nahrbtnik potuje po Sloveniji in obiskuje osnovne šole.

V dejavnosti na naši šoli so se vključili učenci od 4. do 9. razreda. Z dejavnostmi smo pričeli po prevzemu nahrbtnika z vsem potrebnim materialom, torej 25. oktobra 2022. Nato smo v enem tednu gostovanja nahrbtnika na naši šoli izvedli delavnice z učenci vseh sodelujočih razredov. TOM nahrbtnik nas je vse skupaj opomnil, da lahko anonimno in brezplačno kontaktiramo TOM vsakič, ko imamo vprašanje ali potrebujemo pogovor. Tako je TOM eden izmed pomembnih virov pomoči posamezniku.

Zaključek akcije je bil 20. 11. 2022, na rojstni dan TOM telefona®.

Več o tem lahko preberete tukaj, lahko prisluhnete tudi nagovoru dr. Alberta Mrgoleta tukaj. Aktivnostim TOM telefona pa lahko sledite tudi na njihovi FB strani tukaj.

Related Images:

Dostopnost